Брюксел задейства механизъм за блокиране на действието на санкциите на САЩ срещу Иран в ЕС

  • 18 май 2018 13:51

  • 1802
  • 1
Брюксел задейства механизъм за блокиране на действието на санкциите на САЩ срещу Иран в ЕС
© gettyimages (архив)

Европейската комисия (ЕК) задейства днес механизъм за блокиране на действието на санкциите на САЩ срещу Иран на територията на Европейския съюз, предадоха световните агенции.

Брюксел съобщи, че е приел първи пакет от мерки за защита на компаниите от ЕС в Иран от санкциите на САЩ. След като американският президент Доналд Тръмп обяви миналата седмица решението си да изтегли САЩ от споразумението за иранската ядрена програма, ЕС обеща да се придържа към сделката, която има за цел да не позволи на Иран да разработва ядрени оръжия в замяна на отмяна на санкциите, засегнали неговата икономика, припомня ДПА.

"Докато иранците спазват своите ангажименти, ЕС, разбира се, ще се придържа към споразумението, на което бе архитект", каза председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер и предупреди, че решението на САЩ отново да наложат санкции "няма да остане без последици".

„Първата стъпка е одобряване на "блокиращ регламент", който забранява на компаниите от ЕС да изпълняват екстериториални санкции на САЩ, разрешава на компаниите да си възстановяват по съдебен ред загубите от действията на трети лица, изпълняващи тези санкции, и анулира действието на каквито и да е чуждестранни съдебни решения за изпълнение на санкциите на САЩ на територията на ЕС", заяви Европейската комисия.

Според Брюксел целта е мярката да влезе в сила преди да започне действието на първия пакет санкции на САЩ на 6 август 2018 г. Еврокомисията също така цели да позволи на Европейската инвестиционна банка да финансира дейности в Иран.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
1802 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини