Китай: Търговска война със САЩ би била катастрофална за световната икономика

Gettyimages
share

Търговска война със САЩ ще има единствено катастрофални последици за световната икономика, заяви китайският министър на търговията Чжон Шен, цитиран от Ройтерс, на фона на засилените критики на Пекин към предложените от Вашингтон мита върху вноса на метали.

След натиск от техни съюзници САЩ допуснаха възможността за освобождаване на някои страни от митата, но прицел на гнева на Тръмп е Китай, разширяването на чието производство допринася за световния излишък от стомана. Китай многократно заяви, че ще отстоява легитимните си права и интереси, ако стане мишена на американски търговски мерки.

В изказване в кулоарите на годишната сесия на парламента Чжон заяви, че страната му не иска търговска война и няма да започне такава.

"В една търговска война няма победители. Тя ще донесе единствено катастрофа за Китай, САЩ и останалия свят", каза министърът.
Ще продължим дискусиите си със САЩ по тези въпроси, тъй като никой не иска търговска война, каза Чжон, цитиран от Франс прес.

Той обаче подчерта, че страната му може да се справи с всякакви предизвикателства и решително ще брани интересите си.
САЩ са най-големият вносител на стомана в света. През 2017 г. те са купили 35 милиона тона суровина, като Южна Корея, Япония, Китай и Индия представляват заедно 6,6 милиона тона.

Китай е най-големият производител на стомана и алуминий, но производството му представлява малка част от американския внос (2,7 процента от стоманата и 9,7 на сто от алуминия), нареждайки го се далеч след Канада, Бразилия или Европейския съюз.

Водещи новини

Още новини