САЩ постигнаха споразумение за подновяване на дейността на китайската компания Зет Ти И

  • 12 юли 2018 07:26

  • 881
  • 0
САЩ постигнаха споразумение за подновяване на дейността на китайската компания Зет Ти И
© Getty Images/Guliver

САЩ съобщиха вчера, че са подписали споразумение със Зет Ти И (ZTE), което ще даде възможност на китайската технологична компания да поднови операциите си след продължила близо три месеца забрана за търговия с американски доставчици, предаде Ройтерс.

Забраната за втория по големина производител на телекомуникационно оборудване ще бъде премахната, когато компанията депозира 400 милиона долара в доверителна сметка. Това съобщи американското министерство на търговията и добави, че споразумение за това вече е сключено.

Забраната, която бе наложена през април и принуди Зет Ти И да спре основните си операции, бе причина за търкания между Вашингтон и Пекин, между които ескалира спорът по търговските въпроси. Тя бе наложена, след като компанията пледира виновна пред американски федерален съд, че е доставила американски стоки и технология на Иран, в нарушение на американските санкции.

Доверителната сметка е част от споразумение на стойност 1,4 милиарда долара, което Зет Ти И сключи с министерството на търговията миналия месец, за да си върне достъпа до американски доставчици, на чиито компоненти разчита за смартфоните и мрежовото си оборудване.

Последвайте канала на

БТА
881 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини