Токио проучва изгледите за война на Корейския полуостров

Getty Images/Guliver
share

Японското правителство проучва перспективите за пълномащабен военен конфликт на Корейския полуостров, за да планира съответна реакция от страна на националните сили за самоотбрана, съобщи днес агенция Киодо, цитирана от ТАСС.

Въпросът се обсъжда в Съвета за национална сигурност с участието на премиера Шиндзо Абе. Разглежда се по-специално възможността за пълномащабна военна ескалация на Корейския полуостров - при това положение Япония ще получи правото на пълноценна колективна самоотбрана и на военна подкрепа от американските войски, които се сражават с КНДР.

Като потенциални сценарии за развитие на ситуацията японското правителство разглежда неизбежен сблъсък между армиите на Южна и на Северна Корея, превантивен удар на САЩ по територията на КНДР, нахлуване на южнокорейски войски в Северна Корея и ракетен удар на Севера по територията на Япония.

На последното си заседание от 21 декември Съветът за национална сигурност е решил да се обмисли колко американски военни може да бъдат прехвърлени на японска територия като резерв, ако избухне война на Корейския полуостров.

През 2015 г. парламентът в Токио прие закон, който за пръв път от края на Втората световна война разреши на военните да участват в бойни действия за защита на "приятелски страни", дори ако самата Япония не бъде нападната. Освен това войските могат да предоставят логистична подкрепа не само на САЩ, а и на други "приятелски страни". Не е уточнено за кои държави става дума, пише БТА.

Водещи новини

Още новини