Американската армия инсталира радари на островите Палау за наблюдение на Северна Корея

pixabay.com (архив)
share

Американските въоръжени сили ще инсталират радари на островите Палау в Микронезия, за да повишат своя капацитет за наблюдение на западната част на Тихия океан, където напрежението около севернокорейската заплаха се увеличи в последно време, предаде БТА, позовавайки се на АФП.

Министерството на отбраната на САЩ и правителството на Република Палау съобщиха в съвместно комюнике, че са на път да изберат окончателно къде точно ще бъдат разположени радарите. Системите ще увеличат възможностите на Палау да гарантират спазването на морското право и капацитета на Съединените щати да наблюдават въздушното пространство с цел обезпечаване на сигурността на полетите.

Островната република ще може по-конкретно да охранява новосъздаден морски резерват, особено от незаконен риболов. Архипелагът се намира на около 1300 километра югозападно от американския остров Гуам, в района на който Северна Корея заплаши да изстреля ракети, отбелязва АФП.

Република Палау е независима държава от 1994 г., но поддържа тесни връзки със Съединените щати. САЩ отговарят за отбраната на архипелага с население от 22 000 души в съответствие с двустранен пакт, но сега нямат там нито един войник. Вашингтон е предложил инсталирането на радарите още на 18 юли - т. е. преди началото на сегашната криза със Северна Корея.

Водещи новини

Още новини