Ракета на КНДР прелетя над Япония

  • 29 август 2017 06:46

  • 10813
  • 5
Ракета на КНДР прелетя над Япония
© getty

Корейската народнодемократична република (КНДР) изстреля днес ракета от район недалеч от столицата си Пхенян, която прелетя над северната част на Япония, съобщиха правителствата на Южна Корея и на Япония, предаде Ройтерс.

Японската обществена телевизия Ен Ейч Кей съобщи, цитирайки правителствени източници, че ракета се е разпаднала на три части и е паднала във водите на Тихия океан, на около 1180 километра източно от нос Еримо на японския остров Хокайдо.

След първите съобщения за изстреляна ракета населението на шест префектури е било предупредено чрез правителствената система за извънредно оповестяване Джей алърт да вземе предпазни мерки. Японските военни не са правили опит да свалят ракетата, която е минала над японска територия в 6,06 часа сутринта местно време.

Премиерът Шиндзо Абе заяви, че ще направи всичко възможно, за да предпази японците. "Ще положим максимални усилия, за да защитим живота на хората", каза Абе в кратко изявление пред репортери, влизайки на извънредно заседание на правителството, свикано заради изстрелването на севернокорейската ракета.

Малко по-късно генералният секретар на кабинета Йошихиде Суга съобщи, че не е регистрирано падане на някакви обекти на японска територия, предаде ТАСС. Според южнокорейските военни ракетата е била изстреляна от района Сунан край севернокорейската столица.

Напоследък напрежението между Северна Корея и САЩ отслабна, след като няколко седмици преди това двете страни си размениха заплахи. Лидерът на КНДР Ким Чен Ун заплаши да изстреля ракети в морето край американския остров Гуам, а президентът на САЩ Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския предупреди Пхенян, че ако застраши САЩ, те ще реагират с "огън и гняв".

През юли КНДР извърши две изпитания на балистични ракети и това предизвика остра реакция от страна на САЩ, Япония и Южна Корея.

Последвайте канала на

БТА
10813 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
ЗНАЕТЕ ЛИ, ЧЕ…

2017.09.03 | 16:36

5
По-малката и от България Южна Корея /100х.кв.км./, има по-голям Брутен Вътрешен Продукт от най-голямата по площ страна в света, кочината Русия???
ЗНАЕТЕ ЛИ, ЧЕ…

2017.09.03 | 16:35

3
Навсякъде и винаги ПО СВЕТА И У НАС, социализмът е носил нещастия и мизерия? Сирия,Ирак,Либия на СОЦИАЛИСТИЧЕСКИ БААС с Асад,Садам и Кадафи!Камбоджа на Пол Пот! Концлагера Куба на Кастро...А у нас нямаше и тоалетна хартия и банани само за Нова Година!
true story, bro

2017.09.03 | 16:35

4
Комунизма е болест и навсякъде е донесъл само глад и разруха.

2017.09.03 | 16:35

2
Прелетяла е на път към САЩ, поздрави приятели от КНДР.
Кимчо

2017.08.29 | 18:10

1
Извинете, малка грешка. Целехме се в южнокитайско море.

Добави коментар

Водещи новини