Талибаните заседават трети ден, за да излъчат нов лидер

Gettyimages (архив)
share

Талибанският централен съвет ("шура") заседава днес трети ден, за да избере приемник на талибанския лидер молла Ахтар Мансур, който бе убит в събота при въздушен удар на американски дрон, предаде БТА, позовавайки се на АФП.

Задачата за намиране на нов лидер се оказва трудна, тъй като нито едно от обсъжданите имена не е изявен фаворит. "Постигането на консенсус ще отнеме много време", каза представител на афганистанските талибани. "Имаме нужда от някой, който е способен да помирява, нямаме нужда от войнствен човек", каза друг източник от движението. Експерти посочват като възможен приемник на Мансур молла Якуб, 25-годишния син на покойния молла Омар, създал талибанското движение през 1994 г. Според молла Мохамад Гаус, който бе външен министър на Афганистан при управлението на талибаните (1996-2001 г.), смъртта на Мансур може да направи движението по-силно и сплотено, предаде Асошиейтед прес

Правителството на Афганистан съобщи днес, че високопоставен талибански лидер на име молла Музамел, който е "губернатор в сянка" на провинция Хелманд, и двама командири са били убити при операция на афганистанските специални сили, предаде ДПА. Талибаните опровергаха тази информация и казаха, че всички техни представители в провинцията са невредими. "Първо искам да уточня, че губернаторът на талибаните в Хелманд се казва Хаджи Абдул Манан Ахфунд, а не молла Музамел. Освен това нито един талибански боец, включително молла Музамел, не е убит в Хелманд", каза говорител на движението.

Водещи новини

Още новини