Филипините арестуваха кораб на Северна Корея

share

Филипините обявиха днес, че са конфискували севернокорейски кораб по силата на резолюция на Съвета за сигурност на ООН, която засилва международните санкции, наложени след извършените от Пхенян ядрен опит и изпитание на балистична ракета, предаде Франс прес.

6380-тонният товарен кораб "Джин тен" няма да може да напусне пристанището Субик, на североизток от столицата Манила, където е закотвен от три дни. Екипажът ще бъде експулсиран, заяви говорителят на филипинското президентство Маноло Кесон.

Това е първият случай на прилагане на най-тежките досега санкции, наложени на Северна Корея от Съвета за сигурност през нощта в сряда срещу четвъртък с пълно единодушие. "Светът е обезпокоен от програмата за ядрени оръжия на Северна Корея и като член на ООН, Филипините трябва да внесат своя принос в прилагането на санкциите", подчерта говорителят.

Очаква се да пристигне екип на ООН, който да инспектира кораба, уточни Чарлс Хосе, говорител на филипинското външно министерство. Той добави, че корабът е конфискуван независимо от резултатите от инспекцията.
В събота беше извършен оглед с електронна техника за откриване на оръжия, съобщи говорител на бреговата охрана. Членовете на екипажа, общо 21, сътрудничат на властите.

Северна Корея няма посолство във Филипините, а посолствата й в Тайланд и в Индонезия отказаха коментар. В пристанището Субик няма други севернокорейски кораби.

Водещи новини

Още новини