Сеул спря снабдяването с ток и вода на промишлената зона Кесон

share

Южна Корея каза днес, че е спряла снабдяването с електричество и вода на промишлената зона Кесон, след като Северна Корея изгони южнокорейските работници и замрази авоарите на действащите там компании, предаде БТА, цитирайки Ройтерс.

Прекратяването на работата в зоната, управлявана съвместно от двете Кореи и действаща повече от десетилетие като символ на сътрудничеството, задълбочи конфронтацията между тях. В сряда Южна Корея заяви, че преустановява работата в Кесон като наказание за изстрелването на ракета от Северна Корея в неделя и извършения миналия месец ядрен опит. КНДР нарече този ход "обявяване на война".

Южнокорейското министерство на националното обединение каза, че снощи 280-те южнокорейци, останали в зоната, са я напуснали.
То заяви, че тази нощ Южна Корея е спряла електроснабдяването и водоснабдяването на промишления парк. Южна Корея каза, че ще държи Севера Корея отговорна за евентуалните последици след изгонването на южнокорейските работници и замразяването на авоарите на компаниите в Кесон, което според Сеул е незаконно.

Служител на южнокорейското министерство на националната отбрана заяви, че следващата седмица Сеул и Вашингтон ще започнат преговори за разполагане на модерна система за противоракетна отбрана в Южна Корея.

Водещи новини

Още новини