Ирански генерал бе ранен в Сирия

Gettyimages/Gulliver (архив)
share

Иранският генерал Касем Солеймани, ръководител на силите за операции в чужбина на Корпуса на гвардейците на ислямската революция, беше леко ранен при боеве с бунтовниците в северна Сирия.

Това съобщиха източник от сирийските сили за сигурност и Сирийския център за наблюдение на правата на човека (СЦНПЧ), цитирани от Франс прес.

Генерал Солеймани е бил "ранен преди няколко дни" при офанзива на бунтовниците в югоизточната част на провинция Алепо, посочил източникът от силите за сигурност. По данни на СЦНПЧ той е бил "ранен преди три дни в селището Ал Еис в южната част на провинция Алепо".

От няколко дни в различни медии и социални мрежи се съобщава, че генералът е бил ранен или дори убит, отбелязва БТА. В отговор генерал Рамеза Шариф, говорител на Корпуса на гвардейците на ислямската революция, вчера заяви, че генерал Солеймани е в перфектно здраве и пълен с енергия. "Той подпомага ислямската съпротива в Сирия и в Ирак", уточни говорителят.

Според директора на СЦНПЧ Рами Абдел Рахман генерал Солеймани е бил ранен, докато е ръководел военните операции в района на Ал Еис, контролиран от силите на режима. Голям брой ирански бойци се намират в този район, уточни Абдел Рахман.

Той добави, че бунтовническите групи водят от три дни контраофанзива срещу силите на Башар Асад, на "Хизбула" и иранските бойци, за да ги прогонят от няколко области в южната част на Алепо.

Водещи новини

Още новини