Аятолах Али Хаменей обвини САЩ, че работят за разделянето на Ирак

  • 25 ноември 2015 08:42

  • 3441
  • 5
Аятолах Али Хаменей обвини САЩ, че работят за разделянето на Ирак
© Getty Images/Guliver

Върховният водач на Иран аятолах Али Хаменей обвини САЩ, че се опитват да разделят Ирак по сектантска и етническа линия, и прикани иракчаните да се противопоставят на тези планове, предаде Ройтерс.

"Не бива да се позволява на американците да третират Ирак като своя лична собственост и да се осмеляват открито да говорят за разпадането на Ирак", твърди Хаменей в своя уебсайт. "Иракският народ - шиити и сунити, кюрди и араби - трябва да живеят заедно в мир, но някои страни в региона и някои чужденци се опитват да подсилят разногласията между тях", заявява аятолахът.

Не е ясно дали той има предвид някакъв конкретен случай, но през тази година Иран неведнъж е изразявал протести срещу американската политика към Ирак, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА. Агенцията припомня, че през август оттеглящият се от поста началник на генералния щаб на американските сухопътни сили генерал Реймънд Одиерно предизвика гнева на Багдад и Техеран. Той констатира, че помирението между шиити и сунити в Ирак среща все по-големи трудности и че разделянето на страната е "може би единственото решение".

Хаменей се срещна вчера в Техеран с иракския президент Фуад Масум в кулоарите на срещата на върха на страните износителки на природен газ.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
3441 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
ТОЙ БЕШЕ ПРАВ

2016.01.06 | 18:20

5
ИСТИНСКИ ЛИДЕР....ЧЕСТ И ПОЧИТАНИЯ КЪМ ХАМЕЙНИ
ТОЙ БЕШЕ ПРАВ ДО ЕВРЕИНА

2016.01.06 | 18:19

4
ВИЖ КАКВО ,ЕВРЕЙСКА ИЗМЕТ ДОЛНОПРОБНА.ЧЕРВЕН Е НА МАЙКА ТИ ЗАДНИКА КОЙТО ЦИГАНИТЕ ГО ПОРЯТ ЕЖЕДНЕВНО .
ДО 1

2016.01.06 | 18:19

3
А НЕ ИСКАШ ЛИ ДА МУ СМУЧЕШ РЯЗАНИЯ ИЛИ МАЙКА ТИ ЩЕ Я СВЪРШИ ТАЗИ ОТГОВОРНА РАБОТА , ЧЕРВЕНА ОТРЕПКО !

2016.01.06 | 18:19

2
Иран може да е теокрация, но поне не следва агресивните политически доктрини на салафизма. Американски партньори в Близкия Изток: Саудитска Арабия(салафити), Катар(салафити), ОАЕ(салафити), Йордания(секулярна монархия), Израел(евреи) Американски врагове в Близкия Изток: Иран(шиитска теокрация), Сирия(секулярна република). САЩ следват политика несъвместима с мантрата че преследват мир.
Кроко

2016.01.06 | 18:18

1
Али ,САЩ с всички така постъпват,колкото по рано го разберете толкова по спокойно и дълго ще живеете.САЩ мислят единствено само за собствено благоденствие и изсмукват силите и ресурсите на другите държави за да са добре самите те.Където не са се намесели там не са направили бъркоча и войната ,само в стрната си нищо не правят,дори американците не знаят за какво да се бунтуват такаса си опеклли нещата.

Добави коментар

Водещи новини