Пхенян настоя Сеул да спре съвместните военните маневри със САЩ

gettyimages (архив)
share

Пхенян настоя Сеул да преустанови започналите вчера съвместно със САЩ военни маневри, на които се тренират общи действия в отговор на евентуално нападение от Северна Корея.

Това се казва в коментар, поместен днес във в. "Нодон синмун", предаде БТА, цитирайки ТАСС. "Ако бъдат спрени общите маневри, това ще осигури условия за помиряване на двете Кореи, също и за среща на семействата, разделени от войната през 1950-1953 г.", се изтъква в публикацията. В маневрите участват около 50 000 военни от Южна Корея и 3000 от САЩ, съобщи южнокорейското министерство на отбраната, цитирано от AFP. Според ТАСС, участниците в общите военни учения са 80 000.

По-рано президентката на Южна Корея Пак Гън-хе съобщи, че е предложила на Пхенян да се организира поредна среща на разделените семейства и е изпратила списък с потенциалните участници в нея - близо 60 хил. души. Северът още не е изпратил официален отговор.

След историческата междукорейска среща на върха през 2000 г. Пхенян и Сеул неведнъж уреждаха срещи между роднини, които не са се виждали над половин век. Последната се състоя през октомври 2010 г. Обичайно стремежът бе те да съвпаднат с есенния празник Чхусок, напомня ТАСС, като го сравнява с Деня на благодарността в САЩ.

Жителите на Северна и на Южна Корея нямат възможност да си гостуват взаимно, да си пишат писма, да разговарят по телефона или да общуват чрез интернет, напомня агенцията.

Водещи новини

Още новини