Управляващите печелят вота в Турция, според предварителни резултати

share

Управляващата Партия на справедливостта и развитието печели парламентарния вот в Турция, според предварителни резултати. При 72% от обработените бюлетини, партията печели 43,6% от гласовете, пише news.bg.

10%-та бариера минават и прокюрдската Народно-демократична партия с 26% и Националистическата партия със 17% от гласовете. Това са съобщили от ЦИК, цитирани от РИА "Новости".

Припомняме, в Турция днес се проведоха ключови парламентарни избори. Избирателите в страната са общо 53 741 838. Над 1 млн. са упражнилите право на глас в чужбина. Избирателните секции отвориха врати в 8.00 часа сутринта и затвориха в 17.00 часа. За охраната се грижат 404 000 служители по сигурността, като 300 000 от тях са полицаи.

Изборите са ключово препятствие по пътя към мощна президентска система, която президентът Реджеп Тайип Ердоган иска да въведе.

Въпреки това, ако прокюрдската Народна демократична партия мине 10-процентната бариера, народните представители на Партия на справедливостта и развитието ще намалеят значително и ще бъде почти невъзможно да достигнат 330, колкото са необходими, за да се направят конституционни промени. Управляващите вероятно няма да имат възможност и за съставяне на правителство сами.

От прокюрдската партия са съобщили, че вероятно ще вземат 80 от 550 места в меджлиса, според оповестените до момента резултати от преброяването.

Водещи новини

Още новини