Турция е заплашена от нестабилност

  • 09 юни 2015 10:17

  • 1752
  • 1
Турция е заплашена от нестабилност
© Getty Images/Guliver

Турските избиратели обуздаха амбициите на президента Реджеп Тайип Ердоган да се сдобие с нови правомощия, като гласуваха за парламент без мнозинство за никоя партия. Резултатът от изборите обаче поражда изгледи за нестабилност в Турция, въпреки че беше приветстван като победа за демокрацията, пише в. "Ню Йорк таймс", информира БТА.

Според анализатори има опасност за буксуващия мирен процес с кюрдското малцинство в Турция и за колебливата напоследък турска икономика.

Ердоган продължава да е в силна позиция, разполагайки с верен бюрократичен апарат, изграждан от десетилетие, и мандат, който свършва чак през 2019 г. Но сега той може да се изправи пред перспективата да има министър-председател, който не е от неговата партия - това е навярно най-тревожната възможност, която може да доведе до политически неприятности и борба за власт между президента и парламента, коментира изданието. Изненадващо слабото представяне на управляващата партия в Турция на парламентарните избори поражда опасност от продължителна несигурност за ключов съюзник на САЩ, изправен пред нарастващи предизвикателства в икономиката и националната сигурност, отбелязва в. "Уолстрийт джърнъл".

Несполучливият изборен резултат провали стремежа на Ердоган за трансформиране на управлението в Турция в силна президентска система начело с него. Изходът от гласуването също така постави неговата партия в положение да се мъчи да намери коалиционен партньор, за да състави управляваща коалиция, избирайки измежду три партии, които са враждебни на целите му. А самият президент сега ще трябва да се опитва да упражнява властта, без да разполага с мнозинство, на пост, който от техническа гледна точка е до голяма степен церемониален, коментира "Уолстрийт джърнъл".

Някои от западните съюзници на Турция приветстваха изборния резултат, който обуздава бързо увеличаващата се власт на Ердоган. Европейски служител изрази задоволство от изхода от вота, определяйки го като спирачка за "растящата путинизация" на турската политическа система, изтъква вестникът. Според дипломати формирането на по-разнороден парламент може да прекрати влошаването на отношенията със САЩ и други партньори от НАТО, както и с Европейския съюз, към който Турция иска да се присъедини.

Но изборният резултат също така подхранва страхове, че Турция може да бъде дестабилизирана от период на несигурни коалиционни правителства във време на трупащи се заплахи, включително забавяне на икономическия растеж, "Ислямска държава" и крехкия мирен процес с кюрдите, отбелязва "Уолстрийт джърнъл".

Последвайте канала на

Десислава Станева
1752 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
БЪЛГАРИН

2015.06.26 | 13:25

1
Ха сега да те видя Ердоганефенди как ще я караш, можеш да поискаш помощ от Местаноглу, нали ти е приятел...

Добави коментар

Водещи новини