Япония търси помощ от Франция за двамата заложници на "Ислямска държава"

share

Япония помоли Франция да помогне за освобождаването на двамата японски граждани, взети за заложници от групировката  "Ислямска държава", съобщи Франс прес. Японската полиция съобщи, че вече е изпратила в Йордания група за бързо реагиране в  борбата с международния тероризъм, предаде ТАСС.

Японският външен министър Фумио Кишида, който в момента е в Лондон, разговаря по телефона снощи с френския си колега Лоран  Фабиюс, съобщи японското дипломатическо ведомство в комюнике.

"Нашето правителство би искало съдействието на Франция, по-конкретно за обмяна на информация, с цел бързо освобождаване  на нашите граждани", е заявил Кишида на Фабиюс, пише БТА.

Френският първи дипломат е поел ангажимент да работи "в тясно сътрудничество с японските власти, за да се стигне до възможно най-бързо решаване" на проблема, уточни японското външно министерство.

Японското правителство потвърди самоличността на двамата свои граждани Кенджи Гото и Харуна Юкава, съобщи генералният  секретар на японското правителство Йошихиде Суга, цитиран от ТАСС. Той допълни, че Токио възнамерява да разясни на ислямистите чрез медиите целите на политиката си в Близкия изток. "Тя е насочена към подобряване на жизненото равнище на  населението в региона, а не към убийството на мюсюлмани", подчерта Суга.

Водещи новини

Още новини