Япония изпраща кораб за защита от еколози

share

Японското правителство тази година за първи път ще изпрати специален кораб да охранява националната китобойната флотилия, която напоследък стана обект на нападения на радикално настроени защитници на морската природа, предадоха световните агенции.

Токио не възнамерява да се откаже от улова на китове, съобщи днес на пресконференция министърът на земеделието, горите и риболова Мичихико Кано, цитиран от ИТАР-ТАСС. През миналия сезон заради нападения на еколози японската флотилия бе принудена предсрочно да прекрати улова на китове във водите на Антарктика. През 1986 година по силата на международен мораториум Япония спря промишления лов на китове. След това обаче го възобнови частично, мотивирайки се необходимостта да се изучат маршрутите на миграция и други факти, свързани с морските бозайници.

Месото на убитите животни обаче се продава в японските ресторанти и супермаркети, което дава основание на противниците
на промишления улов на китове да се съмняват в научния характер на тази дейност.
В Международната китобойна комисия Япония упорито работи за пълна отмяна на забраната за промишлен улов на китове, но засега действията на Токио са блокирани основно от страни като САЩ, Австралия и Нова Зеландия.

Водещи новини

Още новини