Пакистан освободи 16 талибански затворници

share

Пакистан освободи най-малко 16 талибански затворници с одобрението на министър-председателя Наваз Шариф, заявиха днес представители на властите, цитирани от Ройтерс.

Този ход има за цел да насърчи колебливия мирен процес с бунтовниците. Пакистанските талибани обявиха едномесечно примирие на 1  март, но тази седмица заявиха, че няма да го удължат, защото според тях правителството не се отнася сериозно към техните искания. Тези искания включват освобождаване на 800 затворници, които бунтовниците определят като невинни цивилни, и изтегляне на армията от част от полуавтономните племенни райони по границата с Афганистан. Най-високопоставеният правителствен служител в  северозападния племенен район Южен Вазиристан потвърди, че властите са започнали да освобождават затворници, за да насърчат усилията за помирение. Ислам Зеб заяви, че освободените са мирни жители, арестувани при операции в Южен Вазиристан през последните 2-3 години. По думите му властите подготвят освобождаването на още 100 затворници, което ще стане в следващите дни.

Източник от канцеларията на Шариф каза, че освобождаването е било разрешено лично от премиера - очевиден знак, че той се поддава на натиска на пакистанските талибани и се противопоставя на тези елементи в армията, които настояват за по-твърди военни действия срещу крепости на бунтовниците. "Но всички те (освободените затворници) са цивилни и не са бойци", заяви източникът. "Освобождаването им ще създаде благосклонност и се надяваме, че те (талибаните) ще отвърнат по същия начин", изтъкна той, предаде БТА.

Водещи новини

Още новини