Индийският активист Анна Хазаре е готов да умре в името на борбата с корупцията

Gettyimages
share

Индийският активист за борба с корупцията Анна Хазаре се зарече да не прекъсва гладната си стачка, която продължава вече девети ден, докато не бъдат изпълнени исканията му за строго антикорупционно законодателство, предаде "Ройтерс". Той заяви, че няма да направи компромис, дори това да му струва живота.

Докато здравословното състояние на Хазаре се влошава, а хиляди негови привърженици го подкрепят на място на калната поляна, където той провежда публичната си гладна стачка, изтича времето, през което премиерът Манмохан Сингх може да разреши кризата.

Сингх помоли 74-годишния активист да се съгласи поне да бъде захранен венозно, но Хазаре отказа. Премиерът свика среща на политическите партии в парламента, за да сложи край на безизходицата.

Исканията на Хазаре за по-строги закони срещу корупцията намират отклик сред гневното общество, особено в средната класа, и изкараха по улиците десетки хиляди демонстранти, които организираха най-масовите социални протести в Индия от 70-те години.

"Свалил съм шест килограма и част от единия ми бъбрек е засегната, но това не е повод за безпокойство", заяви напомнящият на Махатма Ганди активист пред своите привърженици на полето Рамлила край стените на стария град в Делхи. "Докато правителството не се съгласи с всички условия, няма да отстъпя, дори ако трябва да умра."

Правителството започна да предлага отстъпки във връзка с антикорупционното законодателство, но засега няма изгледи за споразумение с Хазаре.

"През последните няколко дни следях здравословното Ви състояние с нарастващо безпокойство", написа Сингх в писмо до Хазаре, което беше публикувано от неговата пресслужба. "В най-лошия случай нашите пътища и методи може да се различават, но аз вярвам, че дори тези различия са преувеличени", написа премиерът.

Въпреки хилядите привърженици на Хазаре критиките срещу непоклатимата му позиция се засилват постоянно. Изтъкнати активисти за социални права, интелектуалци и политици призовават него и движението му да се съгласят на компромис.

По-рано тази година организираните от Хазаре протести накараха правителството да предложи за гласуване в парламента закон срещу корупцията, но той и привържениците му отхвърлиха проекта като беззъб. Хазаре иска до края на този месец на мястото на този законопроект да бъде гласувано негово предложение, което предвижда създаване на автономна антикорупционна агенция – искане, което според високопоставени представители на властта е нереалистично.

Влошаващото се здраве на Хазаре може да накара правителството да го подложи на принудително захранване, което може да разпали нови протести срещу кабинета от възрастни министри, които в очите на мнозина не са достатъчно наясно с положението в Индия.

Водещи новини

Още новини