Джон Кери пристигна на необявено посещение в Афганистан

share

Държавният секретар на САЩ Джон Кери пристигна днес на необявено посещение в Афганистан за спешни разговори с  президента Хамид Карзай, предаде АП.

Кери и Карзай ще обсъдят наближаващия краен срок за сключване до края на месеца на двустранно споразумение за сигурността, което да позволи на американските войски да останат в Афганистан след края на мисията на НАТО в страната догодина. Вашингтон и Кабул преговарят от години, но засега без успех, заради исканията на афганистанците договорът да съдържа гаранции за техния суверенитет. Карзай иска по-конкретно американските войници да нямат право да провеждат антитерористични операции в съседен Пакистан.

Кери пристигна в Афганистан от Малайзия, последен етап от неговата обиколка в Югоизточна Азия, където той представляваше САЩ на регионални срещи на върха в отсъствието на президента Барак Обама, който остана във Вашингтон заради бюджетната парализа. Днес той беше на 4-ата световна среща на високо равнище на предприемачите с участието на над 3000  бизнесмени в  малайзийската столица Куала Лумпур.

Кери похвали домакина Малайзия, която е съюзник на САЩ, като модел за модерно, иновативно и мултирелигиозно общество, предаде Франс прес.

Водещи новини

Още новини