Китайското икономическо чудо – поредният балон?

share

Китайското правителство твърди, че в страната няма дългова криза, пише британският в. Файнейшъл таймс.

В същото време втората икономическа сила в света се намира в опасна ситуация, коментира британското издание. Общият дълг на Китай е 200% от брутния вътрешен продукт (БВП) и превишава 16,3 билиона (хиляда милиарда) долара. Критичната граница на държавния дълг в развитите икономики е 80% от БВП, припомня вестникът.

По данни на централната банка в Пекин дългът в началото на кризата през 2008 г. е бил 70% от БВП, като продължава да се увеличава. Китай през последните три десетилетия е отбелязвал завидния ръст от 10,5% годишно и икономическият ръст не е зависил от кредити. Ситуацията в последните години се е променила , посочва Файнейшъл таймс. Сега благосъстоянието на големите икономически центове зависи от заеми. Типичен пример за това е град Гуанджоу, който дължи икономическия си просперитет на бурното строителство и бизнеса с недвижимите имоти, които изискват постоянно увеличаване на инвестициите.

Управата на града е купувала държавни земи, на които са били изграждани обекти, които са били добре продавани. Сега обаче търсеното е спаднало и това вече поставя под въпрос развитието на мегаполиса.

Британската медия посочва два варианта за излизане от ситуацията. Първият е китайското правителство трябва да се откаже от увеличаването на държавния дълг и постоянното кредитиране на гражданите и икономиката. Това би спряло икономическия растеж и ще се отрази негативно на световната икономика.

Вторият вариант е отказ от държавна намеса върху заемите. Това ще доведе до спукването на балона, коментира вестника, като припомня случая със САЩ отпреди 5 години.

Водещи новини

Още новини