Световната банка ще отпуска между 3 и 5 млрд. долара годишно на Индия

share

Световната банка обяви, че ще отпуска между 3 и 5 милиарда долара годишен заем на Индия през следващите четири години в рамките на новата й стратегия за премахване на крайната бедност, предадоха АФП и Ройтерс.

Около 60 процента от тези средства ще финансират проекти, подкрепени от местните власти, а половината от тази сума, или 30 процента, ще е насочена към най-бедните индийски щати. В началото на месеца президентът на Световната банка Джим Йон Ким призова международната общност да премахне крайната бедност в света до 2030 г. Той се ангажира да намали дяла на хората по света, които живеят с по-малко от 1,25 долар на ден от 21 процента през 2010 г. на 3 процента до 2030 г. Ким тогава даде да се разбере, че Индия ще е първата страна, където Световната банка ще приложи новата си стратегия за борба с крайната бедност.

Световната банка заяви, че програмата й в Индия ще позволи да се намали равнището на бедността в страната до 5,5 процента през 2030 г. спрямо 29,8 процента през 2010 г. Според изявлението на финансовата институция, без помощта на Световната банка бедността в Индия би намаляла само до 12,3 процента през 2030 г.

Водещи новини

Още новини