КНДР: Ядреното оръжие гарантира нашата сигурност (обновена)

share

Атомното оръжие е средство за защита на суверенитета на страната, е заявил лидерът на Корейската народнодемократична република (КНДР) Ким Чен Ун, предаде Интерфакс.

На заседание на управляващата Корейска трудова партия държавният глава на комунистическата азиатска държава е казал: Ядрените оръжия на Северна Корея се явяват средство за сдържане и гарантиране на суверенитета на страната. В същото време той е издал заповед на въоръжените сили на КНДР да не нанасят първи удар по Южна Корея. "Трябва да сме готови да отговорим, но не трябва да провокираме империалистите", е заявил водачът.

Изказването на Ким Чен Ун идва малко след като Ройтерс предаде за официалното заявление на Пхенян, че страната ще възобнови ядрената си програма. В плановете на Северна Корея влиза и пускането в експлоатация на спрения рез 2007 г. реактор в Йонбьон, допълва британската медия, която се позовава на Корейската централна телеграфна агенция (КЦТА). В информацията се казва, че съоръженията ще бъдат използвани за получаване на електроенергия и за военни цели.

Руското министерство на външните работи обяви, че все още има шанс преговорите по ядрената програма на КНДР да бъдат възобновени.

Водещи новини

Още новини