Южна Корея обещава мощен ответен удар

share

Президентът на Южна Корея Пак Гън-хе обеща „мощни ответни действия" при всяка провокация от страна на Северна Корея, след като Пхенян обяви, че формално е в състояние на война със Сеул, предаде АФП.

На среща с министъра на отбраната и с високопоставени военни Пак подчерта, че приема „изключително сериозно" почти ежедневния поток от войнствени заплахи от страна на Севера.

„Смятам, че трябва да предприемем незабавен мощен отговор без никакво политическо обсъждане, ако Северът предприеме каквато и да е провокация срещу нашия народ", подчерта тя, цитирана от Фокус.

Междувременнно вестник „Вашингтон Пост" излезе с информация, че Северна Корея внимателно прикрива всички следи от ядрения си експеримент, проведен през февруари, като по този начин увеличава съмненията, че е създала нов вид бомба с обогатен уран в ядрото си. Според оръжейни експерти експлозията от 12 февруари е била изключително добре овладяна с малко радиоактивни следи, изпуснати в атмосферата.

Правителството на САЩ внимателно следеше третия ядрен експеримент на Пхенян, но не откри следи, а японски самолет успя да засече само неубедителни остатъци от ксенон-133.

В предишните си два ядрени опита Северна Корея е използвала плутоний. Успешен опит на базирана на уран бомба би означавало, че Северна Корея е постигнала второ ниво на ядрения си арсенал.

Водещи новини

Още новини