Китай планира подготовка на план за отмяна на трудовите лагери

share

В Китай до края на 2013 г. може да бъде представен детайлен план за отмяна на системата от трудови лагери в страната, заяви новият китайски премиер Ли Къцян, цитиран от РИА Новости.

През януари 2013 г. секретарят на централната политическа и законодателна комисия в Китайската комунистическа партия Мън Цзянчжу съобщи, че властите са решили да закрият трудовите лагери и че заточването на хора в тях повече няма да се допуска. Очакваше се това решение да бъде утвърдено на мартенската сесия на Висшето събрание на народните представители.

„Съответните ведомства работят по въпроса, надяваме се планът за реформи да бъде представен до края на годината”, посочи новият китайски премиер по време на първата си пресконференция след назначаването си.

Системата за трудово превъзпитание в Китай законодателно се оформи през 1957 г. Според нея полицията има право да задържа граждани и да ги настанява в трудови лагери без съд за срок до четири години. Днес, по данни на открити китайски източници, в страната действат над 300 трудови лагера, в които излежават наказания около 260 хиляди души.

Водещи новини

Още новини