Талибани разрушиха пакистански училища

share

Четири училища за момчета са били взривени днес от талибани преди разсъмване в племенен район в северозападен Пакистан близо до границата с Афганистан, съобщиха силите за сигурност. Никой не е пострадал при нападенията в окръг Мохманд - арена на чести сблъсъци между пакистанската армия и местни племена, предаде БТА, позовавайки се на Франс прес.

"Бойци от ТТМ (Техрек-е-талибан Мохманд, движението на талибаните в окръг Мохманд) са взривили четирите училища в 02:30 ч. тази сутрин", уточни правителствен говорител.

Бунтовниците се противопоставят на светското образование и през последните години нападнаха стотици училища, главно за момичета, в Северозападен Пакистан. Те обвиняват армията, че използва сградите като укрития по време на сражения.

Пакистанските талибани, които водят битка със силите за сигурност от 2007 г., поеха през октомври миналата година отговорността за покушение срещу младата застъпничка за образование на момичетата Маляля Юсуфзай. 14- пакистанка се възстанови по чудо от нападението, след като бе оперирана в болница в Бирмингам, Великобритания.

Водещи новини

Още новини