Филипините ще изплатят обезщетения на хиляди пострадали от режима на Маркос

share

Филипинският президент Бениньо Акино подписа днес закон, създаващ фонд, от който ще се изплащат обезщетения на хиляди пострадали от диктаторския режим на Фердинанд Маркос, свален преди 27 години от уличния натиск, предаде Франс прес.

Десет милиарда песо (186 милиона евро) ще бъдат разпределени между опозиционери, изтезавани или хвърлени в затворите през периода 1965-1986 г. Обезщетения ще получат и наследниците на убитите тогава противници на режима, пише БТА.

Тези средства "няма да компенсират откраднатото време на жертвите на военния закон", но ще спомогнат "да бъдат поправени грешките от миналото", заяви в Манила Бениньо Акино. Майка му Корасон Акино бе начело на народната революция, помела режима на Маркос, подкрепян от САЩ, напомня АФП. Маркос почина в изгнание в Хаваите през 1989 г.

Компенсациите имат най-вече символична стойност, смята Лорета Ан Росалес, изтезавана навремето опозиционерка, днес председател на филипинската комисия за човешките права. "Законът важен най-вече, за да се заличат следите от престъпленията на диктатурата", заяви тя пред АФП.

Мари Хилао-Енрикес ръководи сдружение на пострадали от Маркос, обединяващо 10 000 души. Тя смята размера на обезщетенията за нищожен. "Жертвите са толкова много, че щом се раздели сумата помежду им, не остава кое знае какво", казва тя.

До шест месеца предстои специален "съвет по обезщетенията" да разгледа всички случаи поотделно и да определи размера на съответните компенсации.

Фондът е сформиран от близо 600-те милиона долара, които Маркос бе отклонил и прехвърлил в сметки в Швейцария; впоследствие филипинското правителство си ги възстанови. Според Манила обаче са върнати едва четири милиарда от шестте милиарда долара, заграбени от Маркос.

Водещи новини

Още новини