Иран излъгал за маймуната в космоса

share

Иран може би е измамил международната общност, когато обяви, че е извършил успешен експеримент с маймуна, изпратена в космоса, пише в. "Дейли телеграф".

Изданието се позовава на специалисти от израелската неправителствена организация Спейс Израел, която работи по изпращането на израелски безпилотен кораб до Луната. Според наблюдателни представители на организацията Иран е показал няколко кадри на първата иранска маймуна-астронавт. На една от снимките се вижда животното в биокапсулата, с която то беше изстреляно в космоса и с която се върна на земята.

На пресконференция след експеримента маймуната, представена победоносно на медиите, обаче изглеждала доста по-различно от животинката в капсулата. Маймуната-астронавт имала светла козина и отличителна червена бенка под дясното око. Маймуната, за която се твърди, че се приземила успешно на земята, е с тъмна козина и няма бенка.

Според израелски учени експериментът на иранците се е провалил и най-вероятно маймуната е умряла от сърдечен удар в космоса. Иран обаче е показал друго животно, защото експериментът беше замислен да съвпадне с с 34-годишнината от Ислямската революция.

Други специалисти пък смятат, че изпращане на маймуна в космоса изобщо не е имало.

Според плановете капсулата с маймуната беше изстреляна на 120 километра височина за суборбитален балистичен полет с времетраене около 20 минути. Биокапсулата беше с маса 285 килограма и беше изведена в космоса с ракета Кавошгар-5.

Водещи новини

Още новини