Тибетски лидер обвини Китай в псевдо-съдебни процеси

share

Тибетският политически лидер в изгнание Лобсанг Сангай обвини днес Китай, че е организирал псевдо-съдебни процеси, при които осмина тибетци бяха обвинени в подстрекателство към самозапалване, за да протестират срещу управлението на Пекин,  предаде АП.

Министър-председателят на тибетското правителство в изгнание Лобсанг Сангай заяви, че присъдите, за които съобщи вчера агенция Синхуа, са несправедливи, защото репресиите са причина за самозапалванията. Той помоли тибетците по целия свят да не празнуват Лунната нова година този месец от уважение към загиналите при самозапалванията, пише БТА.

Сангай отиде днес на среща за молитва на близо 1000 тибетци в индийската столица Делхи. Там бе разпънат огромен транспарант, на който пишеше "Защо се самозапалват тибетците?"

Стотина тибетски монаси, монахини и послушници са се самозапалили от 2009 г., за да протестират срещу управлението с твърда ръка на Китай. 80 от тях са починали от раните си, казват задгранични тибетски правозащитни организации.

Съд в югозападната китайска провинция Съчуан постанови условна смъртна присъда на тибетец и осъди племенника му на 10  години затвор за подстрекаване към самозапалване миналата година на хора, трима от които са починали, съобщи Синхуа. И двамата
бяха обвинени в убийство. Условните смъртни присъди обикновено  се заменят с доживотен затвор.

Съд в северозападната провинция Гансу е осъдил шестима етнически тибетци на между три и 12 години затвор за ролята им в самозапалване на местен жител през октомври, добавя Синхуа.

Водещи новини

Още новини