Талибаните: САЩ бягат от Афганистан с подвити опашки

share

Талибаните сравниха планираното изтегляне на войските на САЩ от Афганистан с американското изтегляне от Виетнам и го нарекоха стратегия "да обявиш победа и да избягаш", предаде Асошиейтед прес.

В изявление на екстремистката групировка се казва, че протичащото прехвърляне на контрола над сигурността от американските войски на афганистанските сили е подобно на оттеглянето на САЩ от Южен Виетнам преди победата на комунистите там през 1975 г. Водените от САЩ войски на НАТО ще се изтеглят по план от Афганистан до края на 2014 г., макар че САЩ ще оставят малоброен контингент, а други натовски държави обещаха да продължат подкрепата за правителството в Кабул.

"Те искат да избягат от Афганистан точно както подвиха опашки и избягаха от Виетнам. Когато Америка бе изправена пред пълно унищожение във Виетнам, тя измисли формулата "обяви победа и избягай", а сега иска да използва формулата "прехвърли сигурността и избягай" тук, в Афганистан", се казва в изявлението на талибаните.

САЩ изтеглиха войските си от Южен Виетнам през 1973 г. и оставиха силите на Южен Виетнам да се бият със Северен Виетнам и партизаните от Виетконг, които превзеха столицата Сайгон две години по-късно, припомня АП.

Водещи новини

Още новини