Обединените арабски емирства разбили мрежа, свързана с "Мюсюлманските братя"

share

Службите за сигурност в Обединените арабски емирства разбиха мрежа, свързана с египетските "Мюсюлмански братя" и вербувала египтяни в тази държава от Персийския залив. Това съобщи днес издаваният там вестник "Ал Халидж", предаде Франс прес.

Според изданието арестуваните членове на мрежата поддържали връзка с ръководството на "Мюсюлмански братя" в Египет. Те поддържали "своя структура, организирали тайни сбирки в емирствата и привличала в редиците си изселници от Египет".

Задържаните "събирали големи парични суми, които изпращали нелегално на организацията майка в Египет", посочва вестникът, който твърди, че мрежата е трупала и откраднати секретни данни, свързани с отбраната.

Според "Ал Халидж" хората от мрежата организирали тайни сбирки с египетските "Мюсюлмански братя", чийто възпитаник е днешният президент Мохамед Морси. "Мюсюлманските братя" изнасяли лекции и организирали конференции "посветени на начините за смяна на режимите в арабските страни".

Агенцията уточнява, че не е получила официално потвърждение на данните от вестника, включително за арестите, чиято дата не се съобщава.

Миналата година властите в емирствата обявиха, че са разбили редица ислямистки клетки в страната, действали според тях във вреда на националната сигурност. Шефът на полицията в Дубай обвини в тази връзка "Мюсюлманските братя", че подготвят преврати в монархиите от Залива.

"Арабската пролет", избухнала в края на 2010 г., подмина ОАЕ - една от най-богатите страни в света, напомня АФП.

Водещи новини

Още новини