Спорна присъда за полицаи, пребили опозиционен активист до смърт

share

Двама бахрейнски полицаи бяха осъдени днес на по седем години затвор за това, че пребили шиитски опозиционен активист до смърт по време на миналогодишните протести, предаде Ройтерс, като се позова на държавната информационна агенция БНА.

Присъдите бяха определени от критиците като прекалено снизходителни. Възможно е те да не притъпят особено международните критики срещу Бахрейн за нарушения на човешките права при потушаването на миналогодишния бунт на шиитското мнозинство в малката островна страна в Персийския залив, управлявана от сунитска династия.

Карим Фахрауи, бизнесмен и член на водещата опозиционна партия в Бахрейн - шиитската Ал Уефак - починал в ареста през април миналата година. Това станало една седмица след като той отишъл в полицейски участък, за да се оплаче от това, че къщата му била разрушена от полицията.

През юли бахрейнската прокуратура повдигна обвинения на 15 полицаи в малтретиране на задържани демонстранти. Този акт, заедно с днешните присъди, е в отговор на призивите на Съединените щати за справедливо правосъдие и реформи в Бахрейн - деликатен въпрос, предвид факта, че Пети американски флот е базиран в малката островна страна и че управляващата сунитска династия иска да продължи да купува оръжия от САЩ.

Комисия от международни експерти докладва през ноември, че бахрейнската полиция е прибягвала систематично до мъчения, за да изтръгне самопризнания от стотици демонстранти. 35 души, предимно участници в протести, са загинали по време на размириците миналата година, петима от тях в резултат на малтретиране.

Доминираната от шиитското мнозинство опозиция твърди, че е постигнат слаб напредък по изпълнението на нейните искания за политически реформи, включително за създаване на пълноправен парламент, който самостоятелно да приема законите и да формира правителството.

Водещи новини

Още новини