Взривиха два автобуса с шиитски поклонници в Пакистан

share

Два автобуса с шиитски поклонници бяха взривени в окръг Мастунг, в югозападната пакистанска провинция Белуджистан. Убити са най-малко 19 души, 25 са ранени, съобщи ДПА, цитирайки висш представител на местните власти. Двата автобуса са напълно  унищожени, възможно е жертвите да се окажат повече.

Според едни източници взривното устройство е било прикрепено към мотоциклет и задействано от разстояние, както предаде  Асошиейтед прес, а според други покушението е извършено от терорист камикадзе, взривил се с кола бомба.  Атакуваните автобуси се връщали от съседен Иран - където шиитите са мнозинство и където се намират много популярни места  за поклонение, посещавани от последователите на този клон на исляма.

Сред ранените са и двама служители на силите за сигурност, част от охраната на автобусите, които пътували с полицейски  ескорт.  През последната година в Пакистан се увеличиха нападенията, извършени от радикални сунити срещу шиити, смятани за от  радикалните сунити за еретици. Много от нападенията стават в югозападната провинция Белуджистан, където се предполага, че се  укриват висши командири на афганистанските талибани и където освен това от десетилетия националисти водят борба с властите.

Водещи новини

Още новини