Взривове убили стотици в Туркменистан

gettyimages
share

В складовете за боеприпаси в града и околните планини се взривяват ракетни снаряди за комплекса "Град", предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

Улиците са осеяни с трупове, разрушени са сгради, а из населеното място сноват мародери. По думите на жителите на Абадан градът е обхванат от пожари, като броят на унищожените сгради е няколкостотин. Военни събират останките от телата на загиналите - главно войници. Загинали и пострадали има и под разрушените сгради. В града продължават да избухват снаряди, разхвърляни от взривовете.
В Абадан, на 20 км от туркменската столица Ашхабад, не работят телефоните и няма интернет. Започнала е евакуация на гражданите, съобщават местни жители.

Агенцията подчертава, че според съобщението на туркменското МВР експлозиите са станали не във военни складове, а в складове за фойерверки. Това е било докладвано на президента Гурбангули Бердимохамедов на извънредно заседание на Съвета за национална сигурност. На президента е казано също, че жертви и големи разрушения няма и че хората в района са евакуирани.

От опозиционна групировка настояват, че става дума за арсенали и че много хора са убити, посочва АП. Репортер на АП е видял в Абадан димящи отломки по улиците и няколко силно повредени сгради. Милицията е блокирала мястото на експлозиите, откъдето се извиват стълбове дим.

Водещи новини

Още новини