ООН: Трагедията в Близкия изток през изминалата една година бе неумолимо жестока

Getty images (архив)
share

Трагедията в Близкия изток през изминалата една година бе "неумолимо жестока", заяви днес ООН по повод навършването на една година от началото на войната в палестинския анклав на брега на Средиземно море - ивицата Газа, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Хизбула, Хамас и Иран 2978

Кървавият конфликт между Израел и "Хамас" започна на 7 октомври 2023 г. със смъртоносното нападение на терористити от радикалната палестинска групировка в територията на Еврейската държава. То бе последвано от израелско настъпление в Газа и разрастване на военните действия в Ливан.

Над 1200 души бяха убити при навлизането на палестински бойци в Израел, а 251 заложници бяха отведени в Газа, като 97 още са в плен по израелски данни. Според здравното министерство на "Хамас" броят на палестинските жертви на израелските операции в анклава е надхвърлил 41 000.

"Нито статистиката, нито думите могат да предадат измеренията на физическите, духовните и социалните опустошения на това, което се случи", каза изпълняващата длъжността ръководител на Службата на ООН за координация по хуманитарните въпроси Джойс Мсуя.

Тя призова страните членки на ЕС "да упражнят влиянието си", за да гарантират зачитане на международното хуманитарно право и на човешките права.

"Те трябва да сложат край и на безнаказаността. Отдавна съществува необходимост от прекратяване на огъня и от траен мир", добави Мсуя.

Една година от атаката на „Хамас“ срещу Израел

Всичко по темата:
Войната на Израел с Хизбула, Хамас и Иран 2978

Водещи новини

Още новини