Растенията на Антарктида са се увеличили заради климатичните промени

Pixabay
share

Растенията, които покриват Антарктическия полуостров, са се увеличили над десет пъти през последните няколко десетилетия заради глобалното затопляне, сочи проучване

Анализ на сателитни данни е установил, че през 1986 година растителността е била по-малко от 1 квадратен километър, докато през 2021 година тя вече е покривала близо 12 квадратни километра. Разпространението на растения и предимно на мъхове се е ускорило от 2016 година насам, отбелязват учените. 

Зелени водорасли също цъфтят по повърхността на топящия се сняг на Антарктическия полуостров. 

Ускоряването на площта конкретно на мъховете съвпада с началото на значително намаляване на морския лед около Антарктида. Затоплянето на морската вода може да създава условия с повече влага, подходящи за развитие на растенията, обясняват учените, информира БНР.

Антарктида се затопля по-бързо от средното глобално равнище, като това може да доведе до "фундаментални промени в биологията и пейзажа на този уязвим регион", подчертава доктор Томас Роланд. Той е един от ръководителите на изследването, публикувано в раздела за геонаука на журнала "Нейчър". Увеличава се също рискът от установяването на инвазивни видове в екосистемата на континента. 

Сходно разпространение на растения се наблюдава и на северната полярна област Арктика, а през 2021 г. за първи път беше регистриран дъжд, вместо сняг на върха на ледената шапка на Гренландия, припомня "Гардиън".

ЕК: Световната суша заплашва доставките на храни и производството на енергия

Преди няколко милиона години на южния полюс са растели дървета в период, когато в атмосферата на планетата е имало такова количество въглероден диоксид, колкото има в момента, отбелязва "Гардиън".

Водещи новини

Още новини