Сараево-Белград-Прищина: Балканската обиколка на шефа на ЦРУ цели да провери температурата в региона

Novini.bg/ Canva
share

Балканската обиколка на шефа на ЦРУ Уилям Бърнс не трябва да изненадва никого. Със сигурност целта й е не само да провери температурата в региона, но и да обърне или спре дадени процеси. Това пише в анализ за Novini.bg Драгомир Младенов - балканист, историк и общински съветник в Столичния общински съвет. 

"Главната цел със сигурност е спиране на възможни сепаратистки процеси в Босна и Херцеговина. Възможен техен извършител е Мирослав Додик, начело на Република Сръбска. Додик веднага реагира, че целта му никога не е била отделяне от Босна и Херцеговина. Нещо, което говореше в последно време.

В Сърбия шефът на ЦРУ пристига в момент, който правителството на страната обвинява чужди специални служби и Запада, че финансират опити за сваляне на сегашното правителство. В Белград срещата е била неофициална между Бърнс и председателят на БИА Владимир Орлич.

В Косово, можем да предположим, че темата на разговора е била по-добра "координация" на местното правителство с ъс САЩ. Това можем да заключим поради думите на американският посланик в Косово Джефри Ховениер, който сподели наскоро, че страната му е била предизвикана в няколко аспекта от правителството на Косово, ръководено от Албин Курти. САЩ и други страни от международната общност критикуват някои решения и действия, предприети наскоро от правителството на Курти, които бяха счетени за „едностранни“ и „некоординирани“.

Директорът на ЦРУ е бил в България

Интересното е, че това посещение става докато Курти е в САЩ, за да присъства на конгреса на Демократическата партия. Съобщава се за възможни посещения на Бърнс в Скопие и София, които остават непотвърдени или отречени. Според уебсайта за проследяване на полети Flightradar24, американски военен самолет, за който се смята, че е използван за летене на шефа на ЦРУ, е спрял в тези страни.

Така или иначе, както потвърждава и източникът на радио Свободна Европа, посещенията на Уилям Бърнс са насочени срещу руската активност в региона и работа по конкретни казуси в съответните държави."

Водещи новини

Още новини