Косовското правителство даде подробности за срещата на директора на ЦРУ с премиера на Косово

  • 23 август 2024 16:34

  • 210
  • 0
Косовското правителство даде подробности за срещата на директора на ЦРУ с премиера на Косово
© Getty Images

Косовското правителство даде подробности за срещата на директора на Централното разузнавателно управление (ЦРУ) на САЩ Уилям Бърнс с премиера на Косово Албин Курти, която се състоя по-рано днес в Прищина, предаде КосоваПрес.

В комюнике на правителството на Косово се посочва, че посещението на Бърнс е важен исторически момент в двустранните отношения между Косово и САЩ. В комюникето се допълва, че по време на посещението на директора на ЦРУ е подчертана отдадеността на правителството, институциите по сигурността и разузнаването на Косово, начело с Косовската разузнавателна агенция (AKI), за засилване на сътрудничеството с ЦРУ.

"Историческото посещение на директора на ЦРУ Уилям Бърнс в Косово се цени високо от правителството на Република Косово. То е доказателство за силните и стабилни отношения между двете държави и е златна възможност за задълбочаването на стратегическото сътрудничество за мир и сигурност в региона и извън него", се посочва в комюникето.

Косовският премиер е благодарил на Бърнс за непрекъснатата подкрепа и е заявил отдадеността си за засилване на сътрудничеството в областите от взаимен интерес, като го е информирал, че американските ценности, свързани с демокрацията, върховенството на закона и реда и непоклатимата евроатлантическа ориентация ще останат основни стълбове на доброто и демократичното управление в Косово.

Шефът на ЦРУ пристигна в Косово

В комюникето се посочва още, че Курти е информирал Бърнс за икономическото развитие и обществения и демократичния напредък на Косово, като е подчертал, че "всички вътрешни предизвикателства за сигурността се управляват успешно по силата на справедливите закони" на демократично Косово, отбелязва БТА.

Курти е допълнил, че в последните три години (откакто правителството му дойде на власт през 2021 г. – бел. ред.) БВП на Косово е нараснал с 33 процента, а държавният бюджет – с 35 процента. Косовският премиер е посочил, че 11,1 процента (или 1/9) от годишния бюджет на Косово се отделя за Министерството на вътрешните работи и Министерството на отбраната, завършва комюникето.

По-рано днес косовският президент Вьоса Османи също информира за срещата си с ръководителя на американското външно разузнаване, която се проведе вчера.

Тя написа във Фейсбук, че съюзът на Косово със САЩ е "гаранция за сигурност, мир и успех" и допълни, че е било удоволствие да приеме директора на ЦРУ на среща.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
210 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини