Над 47 000 смъртни случая са причинили жегите в Европа през 2023 г.

gettyimages
share

Експертите изчислиха, че повече от 47 000 души са почина в резултат на високите температури в Европа през 2023 г., която е най-топлата в света, откакто се води статистика, съобщи ДПА. Резултатът е получен в изследване с моделиране, ръководено от Института по глобално здравеопазване в Барселона.

Изследователите установиха, че страните с най-високи нива на смъртност, свързана с горещините, са в Южна Европа. Челните четири места в оценката заемат Гърция (393 смъртни случая на милион жители), България (229), Италия (209) и Испания (175). За сравнение, процентът на Германия е 76 смъртни случая на милион жители през 2023 г.

Според международната изследователска група обществото изглежда се адаптира към горещините.

Екипът използва данни за смъртността от Европейската статистическа служба Евростат за 96 милиона смъртни случая, за да изчисли свързаната с горещините смъртност през 2023 г. за 823 региона в 35 европейски държави.

Изтощителни жеги ни очакват в следващите дни, ще има градушки

Според тези оценки миналата година в Европа е имало 47 690 смъртни случая, свързани с горещината. Това е вторият най-висок процент на смъртност, откакто подобни изчисления започват през 2015 г., като най-високият процент е регистриран през 2022 г

В абсолютни стойности изследователската група оценява броя на смъртните случаи, свързани с жегата през 2023 г., на малко под 12 750 в Италия и 6376 в Германия. В почти всички анализирани страни значително повече жени, отколкото мъже, са починали от въздействието на топлината, като възрастните хора са особено податливи.

Учените също моделират ефектите от свързаната с топлината смъртност без мерки за адаптация. Те включват например подобрения в здравеопазването, социалната защита и начина на живот, напредък в професионалното здраве, по-голяма осведоменост за риска и по-ефективна комуникация. Без тези мерки смъртността заради горещините в Европа през 2023 г. би била с 80% по-висока общо сред населението и с над 100% по-висока при хората над 80 години.

Водещи новини

Още новини