Плевнелиев: Страната ни може да бъде мост на Виетнам към Европа

share

Използвайте България като мост на Виетнам към Европа, призова президентът Росен Плевнелиев по време на срещата си със заместник министър-председателя на Социалистическа република Виетнам Нгуен Тхиен Нян. Виетнамският вицепремиер е на работно посещение у нас по покана на министъра на финансите Симеон Дянков.

България и Виетнам имат значителен неизползван потенциал и двете страни виждат перспективи за задълбочаване на двустранното сътрудничество в областите на туризма, създаването на съвместни промишлени предприятия, химическата промишленост, машиностроенето, селското стопанство и леката промишленост, както и във военнопромишления комплекс. България винаги е имала водещи позиции в отрасли като производството на храни и леката промишленост, във фармацията и производството на лекарствени продукти, както и в машиностроенето, подчерта Плевнелиев.

България може да бъде база за разширяване на виетнамския експорт за Европейския съюз, каза българският държавен глава. За целта страната ни е готова да предостави пристанищата във Варна и Бургас и дунавските портове. България разполага и с индустриални зони с подходяща инфраструктура за бизнеса, предстоят и сериозни промени в законодателството, което ще насърчи инвеститорите, припомни държавният глава по време на срещата. Българската култура на стабилност чрез фискална дисциплина и поддържане на едно от най-ниските равнища на държавен дълг в Европа е допълнителен фактор за дългосрочното доверие на инвеститорите, подчерта президентът.

Нгуен Тхиен Нян даде отлична оценка за отношенията на най-високо равнище между двете държави. Той подчерта, че страната ни ще се ползва с подкрепата на Виетнам за всички инициативи в рамките на ООН. Виетнам може да подпомогне партньорските контакти на България в региона на Югоизточна Азия, както и в рамките на АСЕАН.

Президентът получи благодарност за добрите условия, които България предоставя на представителите на виетнамската общност, която в момента достига около 1000 души. Виетнамците в България и хилядите виетнамски възпитаници на български висши училища са мост на приятелството между двете държави, единодушни бяха президентът Росен Плевнелиев и вицепремиерът Нгуен Тхиен Нян. Двамата се обявиха и за ново разширяване на възможностите за обучение на виетнамски студенти в българските университети.

Водещи новини

Още новини