Тагарев с коментар за конференцията за мир в Швейцария

Булфото
share

Според българската Конституция външната, вътрешната политика и политиката за сигурност и отбрана са в рамките на отговорности на Министерски съвет и най-естественото решение е да бъдем представлявани (бел. ред. на срещата на върха за мир в Швейцария) от министър-председателя. Дали това ще бъде служебният министър-председател или следващ редовен, това е второстепенен въпрос, но това е нашето конституционно устройство. Това коментира в ефира на Дарик бившият министър на отбраната Тодор Тагарев във връзка с предстоящата на 15 юни в Швейцария среща на лидерите на върха за мир, организирана по искане на Украйна.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14197

Виждаме едно очевидно разминаване между декларациите на действащото Народното събрание, служебния кабинет и това, което говори президентът Румен Радев, коментира Тагарев.

По думите му в случая има известен риск, ако не бъдем представени от оторизираните по Конституция органи. В последните дни, във връзка с организацията на срещата в Швейцария, се наблюдава сериозна активизация на говорителите на Кремъл както в Русия, така и в Европа, коментира бившият военен министър.

Свинаров: Нито НАТО, нито ЕС имат единно решение за Украйна

“Те се активираха точно преди тази среща, за да говорят за мир и примирие. Включително и Путин. Този призив, че е готов за мирни преговория го разглеждам като психологическа атака към тези лидери, които са разколебани дали да се присъединят към срещата в Швейцария, която ще стартира от т.нар. формула “10 точки на Зеленски” и там ще се дискутират как да се случат тези неща, или да останат в лагера на Русия”.

По думите на Тагарев Швейцария е поканила делегации на 160 държави. Всички те едва ли ще присъстват, но вероятно повечето ще се включат. Много зависи и на какво ниво ще бъдат представени.

“За китайския президент можем да се обзаложим, че няма да отиде”, посочи Тагарев. За американския президент Джо Байдън още няма решение дали да присъства лично, вицепрезидент или държавен секретар, коментира още той.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14197

Водещи новини

Още новини