Обвиниха ЕС във финансиране изоставянето на мигранти в Сахара

Getty images (архив)
share

Европейската комисия призна днес наличието на "трудна ситуация" след публикуването на журналистическо разследване, според което десетки хиляди мигранти биват арестувани и захвърлени насред пустинята Сахара на територията на Мароко, Тунис и Мавритания с финансовата помощ на Европейския съюз, това предаде Франс прес.

Всичко по темата:
Мигрантска криза 1588

Продължилото няколко месеца разследване е осъществено от екип от световни медии, в това число репортери на френския вестник "Монд" и американския "Вашингтон пост" заедно с журналисти от сдружението "Лайтхаус рипортс".

Разследването разкри, че "Европа подпомага, финансира и пряко участва в тайни операции в държави от Северна Африка, при които десетки хиляди тъмнокожи мигранти биват изоставяни годишно в отдалечени райони в пустинята, за да се предотврати възможността да стигнат до Европейския съюз".

Журналистите описват действията като "система за масово прехвърляне", осъществявана с "пари, превозни средства, оборудване, информация и военни сили на ЕС и на европейски държави".

"Тази ситуация е трудна, тя търпи развитие и ние работим по нея", заяви говорителят на ЕК Ерик Мамер, запитан относно журналистическото разследване на брифинга си днес. Според написаното бежанци са задържани в Мароко, Мавритания и Тунис "заради цвета на кожата им, товарени са на автобуси и са откарвани по средата на нищото, в безлюдни и безводни райони", без храна и вода.

Някои от мигрантите биват отвеждани до гранични зони, където властите ги "продават на търговци на хора и на престъпни банди, които ги взимат за заложници и ги изтезават, за да получат откуп". Европейският съюз е сключил споразумения с посочените три страни, като финансира усилията им за спиране на потока от мигранти към Европа.

Наскоро ЕС извърши мащабна реформа по отношение на предоставянето на убежище и на миграционната си политика, за да затегне пропускателния контрол и да ускори процедурите по връщане по родните им места на мигрантите, чиито молби за убежище са отхвърлени, припомни АФП, цитирана от БТА.

Журналисти на "Лайтхаус рипортс" са разговаряли с повече от 50 мигранти от страни от Сахел (район южно от Сахара) и от Западна Африка, които са станали жертва на посочените действия в Тунис, Мароко и Мавритания, и са "разкрили методичната и расистка същност на практикуваните действия". Екипът от репортери се позовава на двама високопоставени свои информатори от ЕС, пожелали анонимност, според които "е невъзможно" да се проследи за какво точно се използват отпуснатите от Брюксел пари.

"Понякога се получава сложна ситуация с наши партньорски държави", но те "си остават независими страни, които сами контролират националните си сили", обяви говорителката на ЕК Ана Писонеро. Тя подчерта, че ЕС следи програмите, по които отпуска средства.

Тунис - страна, с която ЕС сключи споразумение за отпускане на помощ от 255 милиона евро, обяви, че е спряла 21 545 мигранти, които между януари и април тази година са опитали да прекосят от нейните брегове Средиземно море на път за Италия. Този брой е с 25 процента повече в сравнение със същия период миналата година

Всичко по темата:
Мигрантска криза 1588

Водещи новини

Още новини