Експерти предположиха защо Русия не изпраща най-модерния си танк на фронта в Украйна

Wikimedia Commons
share

Най-модерният руски основен боен танк Т-14 „Армата“ така и не се появи на бойното поле в Украйна, тъй като Москва се опасява от потенциална загуба на ценния актив на бойното поле, предаде Укринформ, цитирайки британското министерство на отбраната.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13782

Ръководителят на руската отбранителна компания „Ростех“ Сергей Чемезов заяви на 4 март, че най-модерният руски основен боен танк Т-14 „Армата“ е постъпил на въоръжение в руската армия, но няма да бъде разположен в Украйна. Според него това се дължи на високите разходи, ограничаващи мащабното производство.

Британското министерство на отбраната отбелязва, че Т-14 „Армата“ е бил представен на парада по случай Деня на победата през 2015 г. и припомня, че е имал проблеми по време на репетиция. Първа гвардейска танкова армия трябваше да получи танкове „Армата“ през 2021 г., но според експертите е малко вероятно доставката за някоя фронтова част да се е осъществила в действителност.

Русия показа новия си танк "Армата" (видео+снимки)

През декември 2022 г. руският танк от ново поколение е бил забелязан по време на учения в Южна Русия, а разузнавателните служби на Кремъл твърдяха, че ще бъде разположен в Украйна, се отбелязва в редовната сводка на британското отбранително министерство, което се позовава на британското военно разузнаване.

Към днешна дата е почти сигурно, че ОБТ (основен боен танк) Т-14 „Армата“ не е бил разположен в Украйна. Това е много вероятно поради потенциалните щети за репутацията при загуба на „престижната“ машина в битка и изискването за производство на по-големи количества ОБT, което може да бъде задоволено само от други варианти, е изводът, който прави британското разузнаване.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13782

Водещи новини

Още новини