В ЕС мислят как да работят с Доналд Тръмп

Getty images (архив)
share

"В Европейския съюз започна обсъждане на план за действие, как да се работи с Доналд Тръмп, ако той спечели вота за президент на САЩ на 5 ноември", предаде информационната агенция "Блумбърг".

"В Брюксел са стигнали до извода, че стилът на бившия държавен глава става все по-агресивен и изразиха опасения за санкции от страна на САЩ по отношение на 27-те", добави медията от Ню Йорк.

"Бившият държавен глава по време на мандата си (2017 – 2021 г.) въведе мита за внасяните от ЕС стомана и алуминий (съответно  25% и 11 %). Той се мотивира със защитата на американските производители на метали и националната сигурност", припомни агенцията.

"Брюксел, от своя страна, въведе мита върху внасяни от САЩ стоки на обща стойност 2,8 милиарда евро. Тогавашният стопанин на Белия дом заяви, че той не се страхува от търговски войни", добави "Блумбърг".

"Митническите тарифи бяха намалени по време на управлението на Джо Байдън, когото в ЕС смятат за по-мек", написа още медията.

"Дипломатите от европейските страни все още не знаят как да процедират при евентуален нов мандат на Доналд Тръмп. Вероятно в източната част на блока ще започнат да се подмазват на Тръмп, като ще закупуват повече оръжия от САЩ", допълни агенцията. "По време на управлението на Тръмп в Полша предложиха да нарекат военна база на името на тогавашния президент на САЩ", припомни "Блумбърг".

Тръмп: Орбан е брилянтен човек, разбирам се с Путин, защото има ядрени оръжия

"Според прочуване на настроенията на избирателите Тръмп получава 49% от гласовете на американците, а Байдън - 45", добави медията.

 

Водещи новини

Още новини