Китайският външен министър и Антъни Блинкън обсъдиха войната в Газа

Getty Images
share

Китайският външен министър Ван И разговаря днес по телефона с американския държавен секретар Антъни Блинкън за конфликта между Израел и "Хамас", предаде Франс прес.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Иран и Хамас 2336

"Абсолютен приоритет е прекратяването на огъня, за да се сложи край на сраженията възможно най-скоро", е казал Ван И, цитиран от китайското министерство на външните работи.

"Световните сили трябва да защитават обективността и безпристрастността и да проявяват спокойствие и рационалност", заявил още китайският първи дипломат, като призовал за "полагане на всички усилия" за "предотвратяване на мащабна хуманитарна катастрофа". 

Миналия месец китайският президент Си Цзинпин призова на извънредна виртуална среща на върха на страните от групата БРИКС за незабавно спиране на военните действия.

От своя страна Блинкън "отново подчерта, че е наложително всички страни да работят за предотвратяване на разпространението на конфликта", съобщи Държавният департамент на САЩ.

Израелските сили щурмуват Хан Юнис в южната част на ивицата Газа

Китай има добри отношения с Израел, но от няколко десетилетия подкрепя палестинската кауза и признава държавата Палестина. Той традиционно подкрепя решение, основано на съществуването на две държави, отбелязва АФП.

В края на миналия месец Ван И участва в Ню Йорк в заседание на Съвета за сигурност на ООН, посветено на конфликта между Израел и "Хамас".

Всичко по темата:
Войната на Израел с Иран и Хамас 2336

Водещи новини

Още новини