Израелските сили щурмуват Хан Юнис в южната част на ивицата Газа

  • 05 декември 2023 16:50

  • 1516
  • 1
Израелските сили щурмуват Хан Юнис в южната част на ивицата Газа
© Getty Images/Guliver
Слушай новината Слушай новината

Израелските сили започнаха днес атаката си срещу главния град в южната част на ивицата Газа, където местни жители съобщават, че болниците са препълнени с множество пострадали и загинали, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Иран и Хамас 2226

В това, което изглежда като най-голямата сухопътна атака след края на примирието миналата седмица, жителите заявиха, че израелските танкове са навлезли за първи път в източните части на град Хан Юнис, преминавайки от израелската страна на границата и настъпвайки на запад. Някои от израелските сили заеха позиции в град Бани Сухайла в източните покрайнини на Хан Юнис, а други продължиха напред и се разположиха в покрайнините на изградения чрез финансиране от Катар жилищен комплекс "Хамад сити".

Израелците, които завзеха северната част на палестинския анклав миналия месец, преди да преустановят настъплението на юг заради продължилото една седмица примирие, твърдят, че сега разширяват сухопътната си военна кампания в останалата част на крайбрежната територия, за да изпълнят целта си да унищожат ръководителите ѝ от ислямистката групировка "Хамас", отбелязва Ройтерс.

"Сега продължаваме с втория етап. Втори етап, който ще бъде труден от военна гледна точка", заяви на брифинг говорителят на правителството Ейлон Леви. Израел е отворен за "конструктивна обратна връзка" относно намаляването на вредите за цивилното население, стига съветите да са в съответствие с целта за унищожаване на "Хамас", добави той.

В главната болница на Хан Юнис "Насър" пострадалите пристигаха днес с линейки, коли, камиони и каруци след онова, което оцелелите описаха като удар, който е засегнал училище, използвано като убежище от разселените палестинци.

Израелската армия напредва на юг в Анклава

Говорителят на министерството на здравеопазването в Газа Ашраф ал Кудра заяви, че тази сутрин в болница "Насър" вече са докарани най-малко 43 тела на загинали, а за още десетки се предполага, че са затрупани под развалини или на места, които не са безопасни за линейките.

Министерството на здравеопазването в ивицата Газа съобщи, че най-малко 15 900 палестинци, 70 процента от които жени или непълнолетни лица, са загинали при израелските въздушни удари срещу управлявания от "Хамас" палестински анклав през вече осемте седмици на конфликта. Ведомството уточни, че повече от 250 палестински здравни работници също са били убити на територията на ивицата Газа от началото на войната.

Днес министърката на здравеопазването на Палестинската автономия Май ал Кайла заяви по време на пресконференция в Рамала, че от началото на конфликта на територията на Западния бряг са били убити 260 души, а 3200 са били ранени.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1516 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.12.05 | 20:22

1
Отслабнете без диета и спорт? истински е и не е скъп, подходящ за всички (жени и мъже), безопасен на всяка възраст, ще видите резултата само след няколко дни. Това е най-продаваното лекарство за отслабване в света, вече и в България----->> mub.me/keto

Добави коментар

Водещи новини