Индийският премиер: Конфликтът между Израел и "Хамас" не трябва да се разширява

Getty images (архив)
share

Индийският премиер Нарендра Моди призова днес лидерите на страните от Г-20 да не допускат разширяване на конфликта между Израел и палестинското ислямистко движение "Хамас", предаде Ройтерс.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Иран и Хамас 2265

Моди отправи този си призив в началото на виртуална среща на лидерите от Г-20 в момент, в който Израел и "Хамас" се споразумяха да спрат огъня в ивицата Газа за най-малко четири дни, за пропускане на хуманитарна помощ и за освобождаването на най-малко 50 заложници, държани от "Хамас", в замяна на пускането на свобода на най-малко 150 палестинци, намиращи се в израелски затвори.

Израел и "Хамас" прекратяват огъня от утре, ето какво се разбраха

"Светът се изправи пред нови предизвикателства през последните няколко месеца", каза индийският лидер на виртуалната среща.

"Ситуацията в региона на Западна Азия, която се отличава с липса на сигурност и с нестабилност, тревожи всички ни. Необходимо е да направим така, че конфликтът между Израел и "Хамас" да не се превръща в регионален. Смятаме, че тероризмът е неприемлив за всички нас. Смъртта на цивилни, където и да било по света, е нещо, което осъждаме. Важно е хуманитарната помощ да бъде навременна и непрекъсната", изтъкна Нарендра Моди.

От 90-те години на миналия век Индия развива тесни, стратегически връзки с Израел. Тя обаче има и дългогодишни отношения с арабските страни, даващи ѝ възможност да внася голямо количество петрол, с който да подхранва икономиката си. Делхи се стреми да балансира тези връзки в позицията си по конфликта между Израел и "Хамас", отбеляза Ройтерс.

В днешната виртуална среща на Г-20 се включиха руският президент Владимир Путин, китайският премиер Ли Цян, японският премиер Фумио Кишида, турският президент Реджеп  Ердоган, канадският премиер Джъстин Трюдо, австралийският премиер Антъни Албанезе, бразилският президент Луиз Инасио Лула да Силва и др.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Иран и Хамас 2265

Водещи новини

Още новини