Медии разкриха плановете на Русия за Литва, Латвия и Естония

Getty (архив)
share

"Медиен консорциум разкри какво е планирала Русия по отношение на Литва, Латвия и Естония", написа в. "Украинская правда".

Разследващи журналисти от Естония, Литва, Германия, Украйна, Полша и Дания съобщиха, че са получили документи, които разкриват плановете на Кремъл спрямо трите балтийски републики.

"Стратегията на Москва по отношение на всяка една от трите страни е почти една и съща. Тя се разделя на две части. Първа - каква заплаха за Кремъл представляват вътрешната и външната политика на Вилнюс, Рига и Талин. Втората част – как Русия да се противопостави на тази заплаха", посочи още изданието.

"Според документите Кремъл е виждал заплаха в така наречената фалшификация на историята – разрушаването и преместването на паметници от времената на Съветския съюз, изследвания за репресиите на Москва срещу политически опоненти и обикновени литовци, латвийци и естонци", добави вестникът.

"Като заплаха се е разглеждало и членството на трите балтийски страни НАТО и военното присъствие на Алианса край западните граници на Русия, както и евентуалното му засилване", допълни Украинская правда.

"Като възможно противодействие на т.нар заплахи се е предвиждало да се оказва материална и морална подкрепа на рускоезичното население в Литва (около 5%), Латвия (малко над 24 на сто) и Естония (приблизително 23 процента). Представителите на етническото малцинство е трябвало да организират демонстрации срещу фалшификациите, а също, заедно с политици от Русия, да сезират Европейския съюз, ООН и други международни организации за нарушаване на правата им", написа още вестникът.

"В плановете на Москва е било заложено да се започне масирана кампания в медии и социални мрежи. Основната ѝ цел е била да се разказва за вредите от членството на Литва, Латвия и Естония в НАТО и ЕС и ползите от сближаването на трите страни с Русия", добави медията.

"Като най-песимистичен вариант за Русия авторите са посочили засилването на военното присъствие на НАТО в трите държави и налагане на още санкции. Последните две опасения станаха факт след старта на руската инвазия срещу Украйна (24 февруари 2022 г.)", допълни изданието.

"Ето защо вероятно документите са били съставени най-късно през есента на 2021 г. и вероятно техните автори не са знаели за плановете на Владимир Путин да разгърне пълномащабната си агресия срещу Украйна", посочи още "Украинская правда".

Какво е записано в тайния план на Путин за Молдова?

Водещи новини

Още новини