Агентът на ФБР, разпитал Саддам Хюсеин: За 30 секунди той вече знаеше две неща за мен

Getty Images (архив)
share

Агентът на ФБР Джордж Пиро даде интервю за CNN, разкривайки подробности за един от най-отговорните и сложни разпити в своята кариера.

Тази година, през която се навършват 20 години от американската инвазия в Ирак, Пиро разказа как е бил избран от висшестоящите фигури във Вашингтон именно той да проведе разпита на иракския лидер.

След залавянето на Хюсеин от американците в скривалището му в Северен Ирак, с него първо се заемат агентите на ЦРУ, след което идва и редът на Джордж Пиро, който има ливански корени и според началниците му е идеалният човек да разговаря с диктатора. Разговорите продължават седем месеца, през което време в стаята за разпит не влиза никой друг, освен Пиро.

20 г. след инвазията на САЩ Ирак търси лек за раните си и се страхува от бъдещето

Когато разбира, че трябва да проведе разговор с най-издирваното от САЩ лице, Пиро купува две книги за Саддам Хюсеин, за да се запознае по-детайлно с него.

При първата ми среща със Саддам, само за 30 секунди, той вече знаеше две неща за мен. Видя ме и ми каза, че името ми е Джордж Пиро. След това директно ми заяви: "Ти си ливанец!". Казах му, че родителите ми са ливанци, а той отвърна, че аз съм християнин. Тогава го попитах дали това е проблем, на което той ми отвърна, че не е проблем, защото обичал ливанците и те обичали него, разказа Пиро.

Саддам Хюсеин е екзекутиран във военна база през 2006 г. от иракските власти за престъпления срещу човечеството.

Водещи новини

Още новини