Израел: Изграждаме регионален съюз за ПВО под ръководството на САЩ

Getty images (архив)
share

Израел изгражда регионален съюз за противовъздушна отбрана (ПВО) под ръководството на САЩ, съобщи министърът на отбраната Бени Ганц, като допълни, че съюзът вече е осуетил опити за атака от страна на Иран, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Според Ганц визитата на американския президент Джо Байдън в Израел, планирана за 13 и 14 юли, допълнително ще подсили този процес.

Байдън ще посети Израел и "пария" Саудитска Арабия идния месец

През последните години Израел се сближи с подкрепяните от САЩ арабски страни, които споделят общи опасения спрямо Иран. Еврейската държава им предложи да започнат сътрудничество в сферата на отбраната. Публично те реагираха сдържано на въпросната идея.

В официална стенограма от заседание на парламентарната комисия по външни работи и отбрана се посочва, че програмата „Противовъздушна отбрана в Близкия изток“ вече работи и че благодарение на нея са били отблъснати ирански опити за атака срещу Израел и други страни.

В документа не се споменават имената на партньорските държави и няма допълнителни сведения за осуетените нападения.

Иран, който е отколешен враг на Израел и регионален съперник на няколко арабски държави в региона, твърди, че предприеманите от него военни действия имат отбранителен характер.

 

Водещи новини

Още новини