Сръбски медии за планираната визита на руския външен министър Сергей Лавров в Белград: Политически трилър с елементи на дипломация под масата

Getty images (архив)
share

Обявеното посещение на министъра на външните работи на Русия Сергей Лавров в Белград получи "очертания на политически трилър с елементи на дипломация под масата", без никаква вина от страна на официален Белград, коментира днес белградският вестник "Вечерне новости", цитиран от БТА.

Вестникът отбелязва, че визитата на високия гост от Москва е под голям въпросителен знак, тъй като прелитането на неговия самолет е било забранено от Черна гора, Северна Македония и България, а е възможно "бариерата" да бъде спусната и от Босна и Херцеговина, позовавайки се на санкциите на ЕС.

С това на практика се потвърдиха думите на президента на Сърбия Александър Вучич, който съобщи, че ситуацията във връзка с планираното посещение на министъра на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров се усложнява. Във връзка с нововъзникналата ситуация държавният глава на Сърбия ще има днес в 10 часа среща в сградата на президентството с посланика на Русия в Белград Александър Боцан-Харченко.

Според предварителните планове Лавров трябва да кацне днес в Белград в 18 часа. Сръбският премиер Ана Бърнабич потвърди вчера, че президентът на Сърбия Александър Вучич се е занимавал със самата логистика на пътуването на руския гост, пише белградският вестник. Сръбският премиер повтори онова, което Вучич заяви по-рано, че "ситуацията около пристигането на Лавров е изключително сложна". Тя призна, че Сърбия се намира в "тежка" позиция заради пристигането на Лавров, но според нея това показва, че в Сърбия могат да се четат и Шекспир и Достоевски, и Хемингуей и Гьоте, както каза сръбският президент по време на полагането на клетва.

Наистина е невероятно, че ситуацията в Европа и света е такава, че президентът на една държава трябва да се занимава с такива неща, като логистиката около пътуването на един  министър на външните работи, от което зависи дали той ще дойде или не, заяви Бърнабич за ТВ Пинк и добави, че става въпрос за проблеми с прелитането.

Официално: Посещението на Лавров в Сърбия e отменено

Според планираната програма главните теми на двудневното посещение на Лавров в Белград се очаква да бъдат двустранното политическо и икономическо сътрудничество, ситуацията в региона на Балканите и актуални международни въпроси. "На масата" е и темата за снабдяването на Сърбия с газ и ситуацията в света, предизвикана от украинската криза, пише белградският вестник.

Според договорения по-рано дневен ред, ако Лавров пристигне в Белград, той би трябвало да се срещне с президента на Сърбия Александър Вучич, с патриарха на Сръбската православна църква Порфирий и с министъра на външните работи Никола Селакович.

Водещи новини

Още новини